
ROLANDW. BURRIS
ATTORNEY GENERAL

STATE OF ILLINOIS

April 22, 1992

FILE NO. 92-008

FEES: /
Use of Proceeds from Fees
Collected by the County Clerk,

County Recorder and Circuit Clerk

Honorable Daniel A. Fish
State's Attorney, L
Lee County Cour tsu 1

Post Office Box 42
Dixon, Illinois 02

Dear

I have you werein you inquire, firstly,

whet separat ees are to be collected by the clerk of the

circui co- er subsection 27.l(u)(3), and sections 27.3a

and 27.3c, of the Clerks of Courts Act (Ill. Rev. Stat. 1990

Supp., oh. 25, par. 27.1(u)(3), as amended by Public Acts

87-381, effective January 1, 1992; 87-435, effective

September 10, 1991; 87-670, effective January 1, 1992; 87-828,

effective December 30, 1991; Ill. Rev. Stat. 1989, oh. 25, par.

27.3a, as amended by Public Acts 87-669, effective January 1,
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1992; 87-670, effective January 1, 1992; 87-671, effective

January 1, 1992; 87-828, effective December 31, 1991; Ill. Rev.

Stat. 1990 Supp., par. 27.3c, as amended by Public Act 87-670,

effective January 1, 1992), and secondly, whether the proceeds

of the fees collected under those sections of the Clerks of

Courts Act and sections 3-5018 and 4-4001 of the Counties Code

(Ill. Rev. Stat. 1990 Supp., oh. 34, par. 3-5018; Ill. Rev.

Stat. 1989, oh. 34, par. 4-4001) may be used to compensate

personnel who enter data into the various record and document

storage systems involved. For the reasons hereinafter stated,

it is my opinion, in response to your first inquiry, that the

circuit clerk is authorized to collect three distinct and

separate fees under subsection 27.1(u)(3) and sections 27.3a

and 27.3c of the Clerks of Courts Act. Further, it is my

opinion that the proceeds of the specified fees collected by

the various county and court officers may be used to compensate

data entry personnel who are engaged in entering data into the

specific systems to which the fees relate.

With respect to your first question, subsection

27.1(u)(3) of the Clerks of Courts Act provides:

(3) In maintenance and child support
matters, the Clerk may deduct from each payment
an amount equal to the United States postage to
be used in mailing the maintenance or child
support check to the recipient. In such cases.
the Clerk shall collect an annual fee of up to
S36 from the Person making such oavment for
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administering the collection and distribution of
maintenance and child support Payments. Such sum
shall be in addition to and separate from amounts
ordered to be paid as maintenance or child
support and shall be deposited in a separate
Maintenance and Child Support Collection Fund of
which the clerk shall be the custodian, ex
officio, to be used by the clerk to further
maintenance and child support collection efforts
in his office. Unless paid in cash or pursuant
to an order for withholding, the payment of the
fee shall be by a separate instrument from the
support payment and shall be made to the order of
the Clerk.

(Emphasis added.)

Subsection 27.1(u)(3) of the Clerks of Courts Act

authorizes the imposition of a service fee to defray the costs

of collecting maintenance and child support payments. (Ill.

Att'y Gen. Op. 91-024, issued June 6, 1991.) Nothing in the

language of the section indicates that the collection of the

maintenance and child support service fee precludes the

collection of any other fees by the circuit clerk, or that the

service fee may not be collected if other fees are imposed.

Section 27.3a of the Clerks of Courts Act provides, in

pertinent part:

"11. The expense of establishing and
maintaining automated record keeping systems in
the offices of the clerks of the circuit court
shall be borne by the county. To defray such
expense in any county having established such an
automated system or which elects to establish
such a system, the county board may require the
clerk of the circuit court in their county to
charae and collect a court automation fee of not
less than Si. nor more than S5 to be charged and
collected by the clerk of the court. Such fee
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shall be paid at the time of filing the first
pleading, paper or other appearance filed by each
party * * * provided that the record keeping
system which processes the case category for
which the fee is charged is automated or has been
approved for automation by the county board**

3. Such fees shall be in addition to all
other fees and charges of such clerks, and
assessable as costs, and may be waived only if
the judge specifically provides for the waiver of
the court automation fee. * * * The fund shall
be audited by the county auditor, and the board
shall make expenditure from the fund in Payment
of any cost related to the automation of court
records. including hardware. software, research
and development costs and Personnel related
thereto, provided that the expenditure is
approved by the clerk of the court and by the
chief judge of the circuit court or his designate.

(Emphasis added.)

Section 27.3a of the Clerks of Courts Act permits a

county board to authorize the collection of a court automation

fee, which is intended to provide a source of funding for the

automation of the circuit court clerk's record-keeping system.

(Ill. Attly Gen. Op. 85-012, issued July 18, 1985.) The

language of section 27.3a of the Act expressly provides that

the court automation fee, if imposed, is to be collected in

addition to any other fees which may be levied under State law

or by county ordinance.

Similarly, section 27.3c of the Clerks of Courts Act

provides, in pertinent part:

",(a) The expense of establishing and
maintaining a document storage system in the
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offices of the circuit court clerks in the
several counties of this State shall be borne by
the county. To defray the expense in any county
that elects to establish a document storaae
system and convert the records of the circuit
court clerk to electronic or micrographic
storage, the county board may require the clerk
of the circuit court in its county to collect a
court document fee of not less than $1 nor more
than $5, to be charged and collected by the clerk
of the court. The fee shall be paid at the time
of filing the first pleading, paper, or other
appearance filed by each party * * *, provided
that the document storage system is in place or
has been authorized by the county board and
further that no additional fee shall be required
if more than one party is presented in a single
pleading, paper, or other appearance**

Court document fees shall be in addition to
other fees and charaes of the clerk, shall be
assessable as costs, and may be waived only if
the judge specifically provides for the waiver of
the court document storage fee. * * * The fund
shall be audited by the county auditor, and the
board shall make expenditures from the fund in
Payment of any costs relative to the storaae of
court records. including hardware, software.
research and development costs. and related
Personnel, provided that the expenditure is
approved by the clerk of the circuit court.

(Emphasis added.)

Section 27.3c of the Act provides for the collection

of a document storage fee by the circuit clerk, to fund the

expenses of electronic or micrographic storage of those

documents which are filed with the circuit clerk. The language

of section 27.3c expressly provides that the document storage
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fee is to be assessed in addition to other fees collected by

the clerk.

From the language of the statutes set out above, it is

apparent that the General Assembly has determined that

additional funding is necessary for the circuit clerk to

administer the maintenance and child support payment system,

and has authorized the collection by the circuit clerk of an

annual fee relating thereto. In addition, the General Assembly

has authorized each county board to assess two separate and

distinct fees for modernizing the records system in the circuit

clerk's office, and, by express provision, has determined that

each fee is to be collected in addition to all other fees

levied. When statutory language is clear and unambiguous, a

statute should be given effect in accordance with its plain

meaning. (Peonle v. Drakeford (1990), 139 Ill. 2d 206, 214.)

Therefore, because the General Assembly has expressly provided

for the imposition of a maintenance and child support fee, a

court automation fee and a document storage fee, in addition to

all other fees imposed, it is my opinion that three separate

and distinct fees may be collected by the circuit clerk

pursuant to subsection 27.1(u)(3) and sections 27.3a and 27.3c

of the Clerks of Courts Act.

Your second question relates to the use of the

proceeds of fees collected by the clerk of the circuit court,
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the county clerk and the county recorder to fund the compensa-

tion of personnel who enter data into the various record and

document storage systems maintained in these offices. As noted

above, subsection 27.1(u)(3) of the Clerks of Courts Act

authorizes the imposition of an annual fee "'* * * to be used by

the clerk to further maintenance and child support collection

efforts in his office". The employment of personnel to enter

data into the clerk's maintenance and child support electronic

data processing system would clearly be in furtherance of the

clerk's duty to track maintenance and child support payments.

Consequently, it is my opinion that the proceeds from the fee

authorized by subsection 27.1(u)(3) of the Act may be used as a

source of compensation for data entry personnel engaged in

entering data into the clerk's maintenance and child support

records.

Section 27.3a of the Clerks of Courts Act authorizes

the county board to impose a fee for the automation of the

circuit clerk's records. Upon collection, the fees are to be

deposited into a special fund from which the board shall make

expenditures "* * * in payment of any cost related to

automation of court records, including hardware, software,

research and development costs and personnel related thereto

* *~'.Under the quoted language, express provision is made

for disbursements to cover personnel costs related to the

automation of court records. Although the term "automation" is
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not defined in the Act, a statutory term which is not defined

must be given its ordinary and popularly-understood meaning.

(Union Electric Co. v. Department of Revenue (1990), 136 Ill.

2d 385, 397.) The term "automation" commonly refers to the

process of using mechanical or electronic devices to replace

manual labor in doing routine or repetitive work. (See,

Webster's New World Dictionary (Second College Edition, 1982),

at 95.) To the extent that data entry is a necessary function

of implementing and maintaining an automated record keeping

system, it is my opinion that data entry personnel may be

compensated from the court automation fund created under

section 27.3a of the Clerks of Courts Act.

You have also asked whether the payment of compensa-

tion for those persons entering data into the clerk's document

storage system may be paid from the proceeds of the court

records fee imposed under section 27.3c of the Clerk of Courts

Act. As previously noted, section 27.3c of the Act authorizes

the county board to make expenditures from the special fund

into which those fees are deposited "1* * * in payment of any

costs relative to the storage of court records, including

hardware, software, research and development costs, and related

personnel * * s". It is a primary rule in the interpretation

and construction of statutes that legislative language must be

given its plain and ordinary meaning. (Schutzenhofer v.

Granite City Steel Co. (1982), 98 Ill. 2d 208, 211-212.) The
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language of section 27.3c of the Act specifically contemplates

that the proceeds of these fees are to be used, inter alia, for

the payment of personnel costs related to the implementation

and maintenance of an electronic document storage system.

Therefore, to the extent that data entry personnel are engaged

in acts which are in furtherance of establishing and maintain-

ing the clerk's electronic document storage system, it is my

opinion that the data entry personnel may be compensated from

the proceeds of fees collected under the authority of section

27.3c of the Clerks of Courts Act.

You next inquire whether the proceeds of fees

collected pursuant to section 3-5018 of the Counties Code (Ill.

Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 34, par. 3-5018) may be used to

compensate data entry personnel in the county recorder's

office. Section 3-5018 of the Code provides, in pertinent part:

The county board of any county may provide
for an additional charge of $3 for filing every
instrument, paper, or notice for record, in order
to defray the cost of converting the county
recorder's document storage system to computers
or micrographics.

A special fund shall be set up by the
treasurer of the county and such funds collected
pursuant to Public Act 83-1321 shall be used
solely fr a document storage system to provide
the equipment, materials and necessary expenses
incurred to help defray the costs of implementing
and maintaining such a document records system

(Emphasis added.)
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Under the language of section 3-5018 of the Code, a

county board may impose an additional charge of $3 on each

document filed with the county recorder. The monies collected

are to be deposited into a special fund, the proceeds of which

are to be used solely to cover the costs and necessary expenses

incurred by the recorder in implementing and maintaining a

document storage system.

In order to convert the county recorder's documents to

computers or micrographics, some person or persons must enter.

the information into the computer or micrographic system.

Thus, services of data entry personnel are necessary to

implement and maintain the system. Therefore, to the extent

that data entry personnel are engaged in entering information

into the recorder's document storage system, it is my opinion

that their compensation may properly be paid from the proceeds

of the document storage system fee.

Lastly, you have inquired whether the salaries of data

entry personnel may be paid from the proceeds of fees collected

by a county clerk pursuant to section 4-4001 of the Counties

Code (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 34, par. 4-4001), which

provides, in pertinent part:

The county board of any county of the first
or second class may by ordinance authorize the
county clerk to impose an additional $2 charge
for certified copies of vital records as defined
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in Section 1 of the Vital Records Act, for the
sole Purpose of defraying the cost of converting
the county clerk's document storage system for
vital records as defined in Section 1 of the
Vital Records Act to computers or micrographics.
and for maintaining such system.

(Emphasis added.)

Section 4-4001 of the Code clearly authorizes the

imposition of a fee to be used "for the sole purpose of

defraying the cost of converting the county clerk's document

storage system for vital records * * * to computers or

micrographics * * *,1 Payment for clerical support for the

purpose of converting the records of the clerk's office to a

computer system would be a permissible use of the money.

Therefore, assuming that the data entry personnel in question

are entering information into the computer system for the

purpose of assisting in the conversion of the county clerk's

vital records document storage system to computers or

micrographics, it is my opinion that the proceeds from fees

collected under section 4-4001 of the Code may be used to

compensate data entry personnel.

I would further note, however, that while I have

concluded that data entry personnel may be compensated from the

proceeds of the fees set forth above, the use of the proceeds

of the specified fees is limited to the specific purposes for

which the fees are imposed. Therefore, the proceeds are not

available for compensating data entry personnel for entering
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data into systems other than those to which each fee relates,

or for performing acts which are not in furtherance of the

specified statutory purpose. Consequently, if a data entry

employee provides services other than those which are

compensable from the proceeds of the fees in question, the

portion of the employee's compensation representing time

expended in other activities must be paid from other funding

sources.

Respectfully yours,

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


